Cégalapítás 1 nap alatt

Az idő pénz – tartja a mondás, különösen, ha egy jó üzleti lehetőség miatt szeretne a lehető leggyorsabban céget alapítani. Akár ez az eset áll fenn, akár „csak” megkímélné magát a hosszadalmas papírmunkától, felmerülhet Önben a kérdés, hogy létezik-e cégalapítás 1 nap alatt. Van egy jó hírünk: ha reggel úgy ébred, hogy márpedig Ön ma cégtulajdonossá szeretne válni, akkor este már úgy fekhet le, hogy egy vállalkozást tud magáénak.  Nézzük, mégis hogyan!

Ha a fentieket túl szépnek találta, hogy igaz legyen, akkor nem jár messze a valóságtól, de fontos leszögezni, hogy nem lehetetlen a cégalapítás egy nap alatt. A gyors cégalapítás 1 nap alatt is lehetséges, ha a bejegyzés is megtörténik az adott napon. Ez azonban kizárólag a cégbíróságon múlik, sem Ön, sem a szakértő segítség nem tudja befolyásolni.

Ha a cégalapítás gyorsan kell, hogy megtörténjen, akkor a legjobb módja az intézkedésnek, ha szakértőre bízza. Cégalapítással foglalkozó irodák vállalják a papírmunka elintézését egy nap alatt, azonban mint fent említettük a bejegyzés idejére nincs ráhatásuk.

A cégalapítás gyorsan egyszerűsített cégbejegyzési eljárással végezhető, amelyhez biztosított egy törvényileg meghatározott szerződésminta. Ahhoz, hogy a szerződésminta kitöltése zökkenőmentes legyen, fontos, hogy elő legyenek készítve a szükséges adatok, és a döntési kérdésekben határozott véleménnyel rendelkezzen. Ezek a kérdések a cégforma, a cégnév, az adózási mód, a székhely stb. Ha ez megvalósul, és az ügyvéd jelenlétében megtörténik a cégiratok aláírása, akkor azok azonnal beadhatók a cégbíróságra.

A cégbíróság 1 munkanap alatt hoz döntést a kérelem elfogadásáról vagy elutasításáról. Ha minden dokumentumot hiánymentesen benyújtott, és a választott cégnév sem hasonlít egy, már működő vállalkozáséra, akkor valószínűleg a folyamat gyorsan le fog zajlani, így a cégalapítás gyorsan végbe mehet. A cégnév foglaltságát előzetesen ellenőrizheti interneten. Amennyiben a kérelmét elutasítja a cégbíróság, akkor az illeték újra fizetése nélkül ismét beadható lesz a kérelem egy alkalommal. A javításra, hiányzó dokumentumok pótlására 8 nap áll rendelkezésre.

A cégbejegyzési eljárást követően a NAV-hoz, azaz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kerül a kérelem. A NAV maximum 8 napig ülhet a kérelmen, azonban eddigi tapasztalataink alapján, ha nem rendelkezik üzleti történelemmel, akkor a NAV 1 nap alatt kiadja az adószámot, azaz még megvalósítható lehet a cégalapítás 1 nap alatt. A cégalapítás 1 nap alatt nem lehetetlen, de még a szakértő segítség mellett is vannak nem befolyásolható tényezők, mint a NAV és a cégbíróság elbírálási ideje. Így a gyors cégalapítás tulajdonképpen azt jelenti, hogy minimum 1, de maximum 9 nap alatt válhat cégtulajdonossá.