Startup cég támogatása

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a startup cégek alapítása nem csupán a világon, hanem hazánkban is. Mindez pedig az innovatív ötleteken túl annak is köszönhető, hogy számos támogatással, valamint inkubátor és akcelerátor pályázati lehetőséggel élhetnek az innovatív ötleteiket megvalósítani kívánó vállalkozók.


Magyarországon a startup cégek összesen több, mint 25 000 főt foglalkoztatnak, 1000-nél is több vállalkozás keretén belül. Ezen cégek működtetéséhez és elindításához mind a kormány, mind pedig a nagyobb vállalatok igyekeznek támogatásokat biztosítani. A támogatás hagyományosan pénzbeli hozzájárulás formájában valósul meg, azonban egyre gyakoribbak a mentorálást, tudás átadást is magukba foglaló segítségnyújtó programok.


A Startup Hungary is ennek szellemében alakult meg az előző év során. A kezdeményezés a Google és a Design Terminal, valamint az IVSZ összefogása által valósult meg annak érdekében, hogy egy startup közösséget hozzon létre, mely egyaránt segíti a hazai és a nemzetközi kapcsolatépítésben is a startup vállalkozókat. Idén pedig, a Széchenyi Alap által egy új, 10 milliárd forintos támogató program indult, a startupokat segítő inkubátorok és akcelerátorok számára. Ez esetben a startupokat közvetett módon erősítik.


Mindezek mellett, számtalan, a startup cégeket közvetlenül segítő pályázat is kiírásra kerül minden évben. Pályázatot hirdetnek például az „Innovatív, tiszta energiaprojektek megvalósításának támogatására” azzal a céllal, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére alkalmas, működőképes technológiai újításokat fedezzenek fel. Továbbá számos lehetőség szól a fiatal generációk számára. A „Pályázat európai uniós szintű fiatal vállalkozói versenyben való részvételre” program, kifejezetten a 16-25 év közötti fiatalokat szólítja meg, csakúgy, mint a ChekInn Turisztikai Innovációs ötletverseny is, melyhez kapcsolódóan ChekInn Startup Programot is indítottak a szervezők. Szintén az egyetemisták számára alakult meg idén, az országban az első felsőoktatási színtű startup kurzus, a Hungarian Startup Univertsity Program, vagyis HSUP. Ennek az oktatási platformnak a célja, hogy a startupok működését megismertesse a hazai egyetemistákkal. A Startup és Scale-up néven pedig szakmai közösségépítő kezdeményezés is kezdetét vette, az inkubátorok, startupok, kockázati tőkealapok, és scale-up-ok, számára, ahol a résztvevők az ötleteik megvalósításához, partnereket és támogatókat találhatnak.


A már többször emlegetett inkubációs programok jelentősége, hogy a startup vállalkozásokat a valódi versenyhelyzettől távol tartsák, továbbá szakmai segítséget, valamint kedvezményes irodabérlési lehetőséget nyújtsanak számukra termékeik, szolgáltatásaik piacra lépésének időszakában. A legsokoldalúbb inkubátor programot a Hiventures kockázati tőkealap-kezelő kínálja a hazai startupok számára, a magvető és a növekedési életszakaszokban is. Azonban más szektorok is biztosítanak inkubációs megoldásokat a startupként működő cégeknek. A biztonsági nyomdaipar területén például az ANYpartners Startup Inkubációs Programot hirdetett meg, ahol a gyors személyazonosítás folyamataival kapcsolatban várnak innovatív megoldásokat a szervezők. A program nyertesei akár 100 millió forint értékű befektetést és további szakmai segítségnyújtást nyerhetnek a cégtől.


Amennyiben startup alapításán gondolkozik, induláskor érdemes körülnéznie az iparágát megszólító pályázatok között, hiszen ahogy az a cikkünkből is kiderül, évről évre egyre több lehetőség kínálkozik az újonnan induló kimagasló növekedési potenciállal bíró vállalatok számára. Ne hagyja veszni a lehetőségeit! Tájékozódjon és pályázzon!