Vállalkozás indítás önerő nélkül

Vállalkozás indítás támogatással

A vállalkozás indítás sokak számára kecsegtetően hangzik: azt csinálhatja, amit szeret vagy amihez ért, a saját idejét osztja be, és a bevétel is Önt illeti meg… Ám a pozitívumok mellett kötelességekre is számítania kell, ha vállalkozni kezd. Ha nincsenek megtakarításai, akkor az első megoldandó kérdéssel már rögtön az elején szembesülhet: lehetséges vállalkozás indítás önerő nélkül? A válasz röviden: igen. Cikkünkben megmutatjuk milyen vállalkozás indítás pályázatokat adhat be és milyen támogatásokat igényelhet.

A vállalkozás indítás önerő nélkül nem jelent lehetetlen feladatot, hiszen a kormány segíti a vállalkozni vágyókat. Vállakozás indítás támogatásában a legtöbb önkormányzat kompetens: érdemes figyelni a kiírások határidejére és a szükséges dokumentumokra.
Az önkormányzatok által biztosított „Vállalkozóvá válási támogatás iránti pályázat” elnyerését követően a támogatás formája lehet a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő vissza nem térítendő támogatás, mely maximum hat hónapra igényelhető. Emellett a vállalkozás indítás támogatás magába foglalja a vállalkozói tevékenység folytatásához és megkezdéséhez szükséges szaktanácsadás költségét is.

Ahhoz, hogy a fenti vállalkozás indítási pályázatban részt vehessen, nyilvántartott álláskeresőnek vagy rehabilitációs ellátásban részesülőnek kell lennie, aki saját magát szeretné foglalkoztatni egyéni vállalkozás, egyéni cég, gazdasági társaság vagy egy társaság tevékenységében személyesen résztvevő tagjaként. További információt a vállalkozás indítás támogatásról a Kormányablak oldalán olvashat.

Szintén jó megoldás, ha a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot (GINOP) pályázza meg vállalkozás indítás során. A GINOP-5.1.9 program lényege az álláskeresők és a fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése és mentorálása. A támogatás mértéke legfeljebb 4 574 800 Ft lehet, amely vissza nem térítendő támogatás. A program elemei között szerepelnek workshopok, előadások, interaktív beszélgetések, melyek mind a vállalkozáshoz, a vállalkozói léthez szükséges tudást adjak át.

A GINOP-nak több része is van. A GINOP-8.8.1-17 – Foglalkoztatás ösztönzése hitelprogram egy visszatérítendő vállalkozás indítás támogatást nyújt.

A GINOP vállalkozás indítás támogatására irányuló programjában 18 és 25 év közötti, magyar állampolgársággal rendelkező fiatalok vehetnek részt. További feltétel, hogy NEET fiatalok legyenek, azaz ne vegyenek részt képzésben, oktatásban és ne is dolgozzanak. Emellett olyan 25-30 év közötti magyar állampolgárok is jelentkezhetnek, akik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgáltnál regisztrált álláskeresők.

A GINOP vállalkozás indítási pályázatokra a következő lépésekben lehet jelentkezni:

  • először regisztrálni kell, mint álláskereső
  • majd regisztrálni kell az álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válását elősegítő programba
  • részt kell venni egy 2-3 hetes felkészítő képzésben
  • üzleti tervezet kell készíteni
  • tanácsadáson és mentoráláson kell részt venni
  • ezt követően meg lehet alapítani a vállalkozást
  • majd következhet a pályázat benyújtása
  • a vállalkozást legalább 2 évig az elfogadott üzleti terv szerint szükséges működtetni
  • a pályázatot el kell számolni záró beszámoló keretében a Magyar Államkincstár felé.

A GINOP által nyújtott további lehetőségekről ide kattintva tájékozódhat.

A „Vállalkozóvá válási támogatás iránti pályázat” és a GINOP által jelentős segítségre tehet szert, ha a vállalkozás indítását önerő nélkül tervezi. Sok sikert kívánunk vállalkozásához!