Bt-vel kapcsolatos könyvelési sajátosságok, előnyök és hátrányok

Bt könyvelés

Milyen könyvelési lehetőségei vannak egy BT-nek?

Alapvetően két formában történhet, ezek a következőek:

1./ bevételi nyilvántartás

2./ kettős könyvvitel

Bevételi nyilvántartás vezetése a KATA-s Bt-nek lehetséges. A KATA-ról már tudjuk, hogy az éves bevétel határa 12 millió forint, illetve az áfa alanyiság határa is 12 milli forint. A bevételi nyilvántartásuk minimum az alábbiakat tartalmazza: sorszám, bizonylatszám, bevétel összege, bevétel megszerzésének időpontja.

Fontos tudni, hogy a KATA-t csak magánszemélyekből álló betéti társaság választhatja!

2004-től a gazdasági társaságok csak kettős könyvvitel keretében vezethetik a könyvelésüket.  Ez azt jelenti, hogy minden Bt (kivéve: a KATA adóalany) a kettős könyvvitel rendszerében számolja el a bevételeit és kiadásait.

Kettős könyvelésnél a gazdálkodó (jelen esetben a Bt) eszközeiről és forrásairól, illetve azok változásairól, vagyis minden gazdasági eseményről folyamatos, zárt rendszerű, áttekinthető nyilvántartást vezet.  Minden gazdasági eseményt két számlán könyvelnek le (tartozik-követel). Tulajdonképpen innen ered a megnevezése is.  A könyvelés időpontja minden esetben a teljesítés dátuma és nem a pénzügyi kiegyenlítés!

Milyen beszámolót kell készíteni a Bt-nek?

A beszámoló készítésének szabályairól a számviteli törvény rendelkezik. A beszámoló formái az alábbiak lehetnek:

  1. éves beszámoló
  2. egyszerűsített éves beszámoló
  3. összevont (konszolidált) éves beszámoló
  4. (egyszerűsített beszámoló – egyszerűsített beszámolót az egyszeres könyvvitelt vezető gazdálkodó szervezet készíthet, amennyiben a jogszabályi feltételeknek megfelel.)

Az a vállalkozás, amely kettős könyvvitelt vezet – így a bt is – éves beszámolót, egyszerűsített éves beszámolót vagy összevont/konszolidált éves beszámolót készít.

Azt, hogy mikor melyiket kell alkalmazni három mutató határozza meg, mégpedig az éves nettó árbevétel nagysága, a mérleg főösszege, a foglalkoztatottak létszáma.

Egyszerűsített éves beszámolót készíthet az a vállalkozás, amelynek a két egymást követő üzleti évében a mérleg fordulónapján az alábbi három mutató érték közül bármelyik kettő nem haladja meg a következő értékhatárokat:

  • mérleg főösszeg 1200 millió forint
  • éves nettó árbevétel 2400 millió forint
  • az átlagosan foglalkoztatottak száma az évben 50 fő.

A fent meghatározott értékek figyelembevételével, a legtöbb Bt egyszerűsített éves beszámolót készít. 

 Kell-e könyvelő a Bt-nek?

Kettős könyvvitel vezetése esetén célszerű könyvelőt / könyvelő irodát alkalmazni, megbízni ezzel a feladattal.

KATA-s bt esetében már több dolgot át kell gondolni. Ha a KATA-s vállalkozó alanyi mentes és nincs alkalmazottja, akkor nem kell.  Mint a KATA-nál már említettük, az éves bevallás elkészítésékor, ha az egyedül nem megy, még mindig megbízhat egy könyvelőt.

Ha a Bt áfás, akkor nyilvánvaló szükséges egy könyvelő, aki az áfa nyilvántartást vezeti, és a bevallást elkészíti.

Akkor is ajánlott könyvelő megbízása/alkalmazása, ha a KATA-s vállalkozónak alkalmazottai vannak. Az alkalmazottaknak bért kell fizetni, így a bérszámfejtés, a járulékok és adók bevallása és befizetése havonta szükséges.

Jogszabályi háttér:

  • 2000. évi C törvény a számvitelről
  • 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról.